Depresia miresei
Obiceiuri nunta

Depresia miresei

de

Depresia reprezinta o tulburare a starii afective care are repercursiuni asupra capacitatii de a relationa cu cei din jur si determina de regula o incapacitate de a simti bucurie si un nivel energetic scazut. Poate parea ciudat ca depresia se asociaza uneori cu evenimente fericite, esentiale pentru viata unei femei, cum ar fi casatoria sau nasterea. Si cu toate acestea, evenimentele amintite reprezinta momente cruciale care isi pun amprenta asupra intregii vieti ulterioare, asadar este normal sa fie intampinate cu frica, neliniste si uneori chiar cu o stare depresiva.

Casatoria este momentul trecerii de la o stare sociala la alta. O femeie pe cale sa sa casatoreasca poate simti, in ciuda fericirii, un sentiment de insecuritate legat de felul in care noua ipostaza ii va afecta modul de viata.

Pregatirea pentru nunta presupune o serie de decizii uneori greu de luat, de la lucrurile exterioare si aparent simple (alegerea rochiei, a verighetelor, stabilirea datei, locatiei, etc) pana la deciziile semnificative (este viitorul sot omul cu care vrei sa iti petreci tot restul vietii?, esti pregatita pentru viata in doi si renuntarea la avantajele libertatii?, etc). Evident deciziile din aceasta perioada sunt cele mai dificile pentru ca esti constienta ca ele se iau definitiv. Statutul de femeie maritata nu se pierde chiar daca din punct de vedere legal exista intotdeauna si posibilitatea intreruperii casatoriei.

Asadar nu este deloc contradictoriu sa vorbim despre o viitoare mireasa deprimata. Despre depresie se poate vorbi desigur in sensuri diferite. Exista episoade depresive, in care o persoana simte o lipsa temporara de bucurie a vietii, se simte trista, descurajata, nu are abilitatea de a lua decizii. Daca aceste episoade depresive se prelungesc si primesc o tenta sumbra, o lipsa acuta de interes pentru orice, putem vorbi despre depresie patologica. In acest din urma caz este necesar recursul la ajutor de specialitate. Episoadele depresive sunt de regula legate de un eveniment concret, fie traumatizant legat de un moment trecut, fie nelinistitor, referitor la viitor.

Persoanele deprimate simt o lacuta lipsa de speranta, neliniste, anxietate, plang usor, sunt irascibile si le lipsesc initiativele, inclusiv aceea de a iesi din aceasta stare. Acesta este poate aspectul cel mai dificil: persoana deprimata nu vrea sa iasa din depresie, fie pentru ca nu o constientizeaza, fie pentru ca nu are suficienta determinare.

Pentru o viitoare mireasa este greu de constientizat motivul tristetii. Si mai ales, este greu de impartasit cu altii aceasta stare. Cand te pregatesti de nunta nu poti sa ii spui mamei tale ca nu ai chef de nimic, ca nu esti in stare sa iti alegi rochia sau coafura. Si-ar face o imagine gresita si ar fi convinsa ca nu mirele nu este omul potrivit pentru tine. Este greu pentru oricine sa recunoasca ca nu este suta la suta convins de decizia sa, mai ales cand s-au facut deja suficiente lucruri in sensul organizarii. Multe mirese gasesc solutia pentru astfel de nelinisti: se arunca in mijlocul evenimentelor, iau asupra lor chiar mai multe atributii decat inainte. Aceasta poate fi o solutie de moment, dar nu rezolva cu adevarat problema. Sa transferi atentia de pe o problema sufleteasca spre probleme concrete, organizatorice, nu rezolva in nici un fel substratul real.

Casatoria este un moment pe care trebuie sa il constientizam in toata amploarea sa. Ea reprezinta o decizie radicala de trecere intr-un alt teritoriu al vietii. In vechime casatoria era considerata un ritual de trecere care necesita o pregatire minutioasa a mirilor. Asemeni oricarei initieri, casatoria presupunea o schimbare de identitate a celor doi, constientizata si cu implicatii asupra intregii comunitati. Varstnicii comunitatii initiau tinerii si adeseori ii supuneau diferitelor probe pentru a vedea daca sunt pregatiti pentru acest pas. In zilele noastre tinerii nu se mai consulta cu nimeni, considera ca sfaturile celor trecuti prin acest moment nu au mare valoare. In consecinta se pot adesea simti dezorientati si nesiguri pe ei.

Orice schimbare de identitate inseamna renuntarea la o parte din vechiul “eu”. Orice pierdere a unei parti din tine aduce suferinta si sentimentul dureros al trecerii timpului. De aici inainte renunti in mare parte la timpul pe care ti-l dedicai doar tie, renunti la independenta, la intimitatea de a fi uneori rupt de lume. Aceasta renuntare poate fi nelinistitoare, chiar daca stii ca noul tau statut va fi unul ce iti va aduce si mari bucurii. Iti poti recapata echilibrul daca petreci suficient timp inainte de nunta gandindu-te la aceasta transformare a ta. O mireasca fericita este aceea care nu fuge de astfel de ganduri adancindu-se in probleme organizatorice, ci una care stie sa renunte la vechea femeie in favoarea celei noi.

Opinii (0)

Adauga opinia ta: