Cununia in cultul ortodox
Obiceiuri nunta

Cununia in cultul ortodox

de

In cultul ortodox, Cununia este una dintre cele 7 Taine ale Bisericii, alaturi de Botez, Mirungere, Spovedanie, Impartasanie, Preotie si Maslu. Tainele reprezinta lucrari sfinte prin care oamenii se unesc cu Hristos si primesc harul Duhului Sfant, spre sfintirea vietii. Desi se savarsesc in vazul tuturor, puterile Duhului Sfant care lucreaza prin ele sunt nevazute.

Cununia esta Sfanta Taina prin care mirele si mireasa primesc de la Dumnezeu harul si binecuvantarea care sfinteste insotirea lor spre a se iubi, a se ajuta reciproc si spre a da nastere si a creste copii buni.

Cununia sau Nunta cum mai este numita, a fost intemeiata de Dumnezeu inca de la creatie: ’’nu este bine ca omul sa fie singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el.’’(Geneza 2, 18) si a fost ridicata la rangul de Sfanta Taina prin participarea lui Iisus Hristos la nunta din Cana Galileii, unde a savarsit prima Sa minune inaintea oamenilor.

Nu multa lume stie ca numele de Cununie provine de la faptul ca in timpul slujbei mirilor li se pun pe cap cununi care simbolizeaza cinstea pe care Dumnezeu i-a dat-o omului cand l-a incununat stapan peste intreg pamantul si puterea de a perpetua viata prin nastere de copii.

Savarsitorul Tainei este preotul, primitorii sunt mirii care isi unesc destinele, in numele iubirii care i-a facut sa se insoteasca inaintea lui Dumnezeu.

Inaintea Tainei Cununiei se savarseste Logodna, slujba in timpul caruia sunt binecuvantate inelele (verighetele) pe care sotii le vor purta toata viata. Ele simbolizeaza detinerea adevarului si iubirea fara sfarsit pe care si-o doresc cei doi miri. La sfarsitul slujbei, mirele schimba inelul miresei pe inelarul miinii stangi, iar mireasa schimba inelul mirelui. Schimbarea inelelor semnifica dragostea pe care fiecare o daruieste celuilalt.

Formula pe care o rosteste preotul si prin care se savarseste Sfanta Taina a Cununiei este: ’’ Se cununa robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.’’

Alaturi de cei doi miri stau nasii, crestini ortodocsi, care fagaduiesc ca ii vor indruma si veghea pe finii lor pentru ca acestia sa traiasca dupa voia lui Dumnezeu. Ei sunt considerati in Biserica, ca niste parinti spirituali, sfatuitori ai mirilor. Lumanarile pe care le poarta nasii semnifica puterea credintei, focul iubirii crestine, lumina divina si modul luminos al nasilor de a-i calauzi pe miri pe tot timpul vietii.

Casatoria este binecuvantata de Dumnezeu atunci cand este savarsita in Biserica prin Taina Cununiei, iar sotii se invoiesc inaintea lui Dumnzeu sa ramana credinciosi unul altuia, sa se iubeasca si sa se ajute reciproc, sa-si creasca copiii cu dragoste si cu credinta in Dumnezeu.

In Biserica Ortodoxa, Cununia se savarseste o singura data in viata.

In Biserica Ortodoxa, Cununia se savarseste o singura data in viata, ca adevarata binecuvantare si Sfanta Taina; a doua sau a treia sunt ingaduinte ale Bisericii, ierurgii. Evident doar prima cununie e considerata taina, celelalte sunt slujbe care nu mai cuprind toate elementele cununiei, dar prin care cei care aleg sa isi uneasca destinele pentru a doua sau a treia oara sunt binecuvantati de Biserica.
 

Opinii (0)

Adauga opinia ta: